Intrebari si raspunsuri despre Expertize MLPAT

Am facut o selectie cu cele mai frecvente intrebari pe care le-am intalnit in cadrul firmei noastre.

INTREBARE (Q) : Ce este o Expertiza MLPAT?

RASPUNS (A): O expertiza tehnica prezinta analiza starii tehnice a unei cladiri, gradul de asigurare a cladirii la actiuni sesimice, propuneri de executie si concluzii referitoare la respectarea cerintei de rezistenta mecanica si stabilitate, pentru:
- O cladire existenta sau propusa spre construire;
- Modificari executate sau propuse asupra unei cladiri existente.

Expertiza tehnica este intocmita si atestata de expert MLPAT. Expertul atesta daca structura de rezistenta a imobilului este sau nu afectata ca urmare a unor modificari efectuate sau care urmeaza sa se efectueze. Cu alte cuvinte, un raport tehnic MLPAT este necesar atunci cand doresti sa efectuezi sau ai executat modificari in locuinta, pentru a se stabili daca integritatea structurii de rezistenta a imobilului a avut de suferit in urma interventiilor sau metode de executie a modificarilor fara afectarea structurii imobilului.

EXEMPLU:

In cazul in care proprietarul doreste sa efectueze modificari in locuinta, (de exemplu, sa desfiinteze peretii de compartimentare dintre bucatarie si camara) se va efectua expertiza MLPAT pentru a se stabili daca lucrarile propuse corespund normelor tehnice in vigoare, respectand cerinta fundamentala privind rezistenta mecanica si stabilitate, apoi se vor face propuneri privind efectuarea modificarii. 

INTREBARE (Q) : Ce inseamna MLPAT?

RASPUNS (A): M.L.P.A.T este o abreviere pentru Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. 

INTREBARE (Q) : Cine imi poate solicita un raport de expertiza tehnica MLPAT?

RASPUNS (A): Raportul de expertiza tehnica MLPAT poate fi solicitat de catre proprietar, primarie, banca sau OCPI. Acesta poate fi solicitat atat la initiativa unui organ public, cat si la initiativa proprietarului.  

INTREBARE (Q): De ce solicita primaria Expertiza tehnica?

RASPUNS (A): Cele mai uzuale situatii pentru care primaria cere Expertiza MLPAT sunt urmatoarele:
- Atunci cand doresti sa construiesti sau sa demolezi, in certificatul de urbanism in scopul obtinerii Autorizatiei de Construire sau Demolare
- Atunci cand doresti sa obtii adeverinta de atestare conform articolului 37, alin (6) din legea 50/1991, recompletata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru lucrarile efectuate fara autorizatie de construire.
- Atunci cand doresti sa efectuezi modificari interioare sau sa schimbi destiantia unui imobil din residential in comercial, iar aceste lucrari se pot incadra in art.11 din Lg.50/1991, lucrari ce se pot executa fara Autorizatie.

EXEMPLU: Lucrarile de compartimentare interioara sau demolare asupra peretilor realizati din structura usoara, demontabila, cum ar fi rigipsul de exemplu, se poate incadra in art.11 din legea 50/1991, fara sa fie necesara eliberarea unei Autorizatii. 

INTREBARE (Q): De ce solicita banca Expertiza MLPAT? 

RASPUNS (A): Banca solicita expertiza MLPAT cand se constata ca in proprietatea care urmeaza sa fie vanduta s-au facut modificari efectuate fara autorizatie, care nu sunt trecute in cadastru. In aceasta situatie, banca nu ofera creditul ipotecar de care este nevoie pentru incheierea tranzactiei imobiliare. Va fi necesar un raport de expertiza MLPAT care sa ateste daca modiifcarile fara autorizatie au afectat sau nu structura de rezistenta a imobilului.  

INTREBARE (Q): Cine poate intocmi o expertiza tehnica MLPAT?

RASPUNS (A): Doar un expert atestat MLPAT. Legitimatia expertului tehnic trebuie sa fie in vigoare.

INTREBARE (Q): Ce inseamna exigenta A1 si A2 pentru partea de rezistenta mecanica si stabilitate?

RASPUNS (A): In categoria A1 sunt incluse constructiile cu structura de rezistenta din beton, zidarie, beton armat sau lemn. Vorbim de constructii civile, de constructii industriale, pentru telecomunicatii, energetice, agrozootehnice, aferente retelelor edilitare, pentru exploatari miniere si de gospodarie comunala;
In categoria A2 sunt incluse aceleasi tipuri de constructii civile, cu structura de rezistenta din lemn, metal sau alte materiale compozite.  

INTREBARE (Q): Ce fac daca am efectuat o extindere asupra constructiei, fara Autorizatie de Construire?

EXEMPLU: Extindere asupra parterului deja existent prin construirea unui etaj suplimentar
RASPUNS 1 (A1): Daca modificarea este mai veche de 3 ani de zile, actualizarea cadastrului si inscrierea in Cartea Funciara se pot face conform articolului 37, alin (6) din legea 50/1991, recompletata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru lucrarile efectuate fara autorizatie de construire, cu ajutorul certificatului de atestare a edificarii. Certificatul de atestare a edificarii se obtine in baza unui raport de Expertiza tehnica atestata MLPAT.
RASPUNS 2 (A2): Daca modificarile sunt recente (nu sunt mai vechi de 3 ani de zile), atunci trebuie eliberat un certificat de urbanism pentru intrarea in legalitate, pentru care ulterior se va elibera Autorizatia de Construire.  

INTREBARE (Q): Care este primul pas atunci cand vreau sa contruiesc o locuinta/ sa demolez o locuinta?

RASPUNS (A): Primul pas pentru construirea/demolarea unei locuinte este eliberarea certificatului de urbanism de la primaria locala de unde apartine imobilul. Pasul 2 este intocmirea proiectelor solicitate si eliberarea avizelor.  

INTREBARE (Q): Ce termen de valabilitate are o expertiza MLPAT?

RASPUNS (A): Propriu-zis, expertiza MLPAT nu are termen de valabilitate. Expertiza MLPAT este valabila pana cand o institutie publica va solicita o alta expertiza tehnica MLPAT din diferite considerente. Daca anul acesta soliciti intocmirea unei expertize MLPAT este posibil ca peste 10 ani sa ai nevoie de o alta, pentru ca starea structurii de rezistenta in timp se poate degrada. De asemenea, o expertiza tenica este valabila pana cand aduci alte modificari in locuinta fata de cele incluse deja in expertiza. 

INTREBARE (Q): Expertiza tehnica MLPAT tine loc de Autorizatie de Construire?

RASPUNS (A): Raspunsul este nu, o expertiza mlpat nu tine loc de autorizatie de construire. Este necesara obtinerea Autorizatiei de Construire pentru efectuarea temei propuse. 

INTREBARE (Q): Este suficienta expertiza MLPAT pentru obtinerea autorizatiei de construire?

RASPUNS (A): Raspunsul este nu. Pe langa Expertiza MLPAT vei mai avea nevoie si de alte proiecte in completare, proiecte ce vor fi solicitate de catre primaria locala, in functie de tema propusa.

INTREBARE (Q): Care este cel mai recomandat sistem constructiv de rezistenta al unei locuinte unifamiliale?

RASPUNS (A): Din punctul nostru de vedere, cel mai recomandat sistem constructiv de rezistenta al unei cladiri este fundatie din beton armat cu minim un metru (1 m) adancime de fundare, cadre din beton armat (stalpi si grinzi) si inchideri exterioare din caramida.  

© Toate drepturile rezervate 2021 ExpertizaMLPAT.RO 

Created with Mobirise html site theme